Placki ziemniaczano-jabłkowe :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg ziemniaków młodych

  • szczypta soli

  • 4 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • jabłko

    1 szt. (ok. 30 dag)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę . Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiek1 18.02.2011 07:50
bardzo mi się ten przepis podoba!
justyna111 22.09.2010 17:21
super wypróbuję
Lidia11 22.09.2010 16:24
ciekawy przepis
Dorota71 19.09.2010 10:29
z jabłkiem nigdy nie robiłam
SmacznaPyza 12.09.2010 12:13
nigdy nie dodawałam jabłka...muszę spróbować :-)
cichor 30.08.2010 09:30
nigdy nie robiłam z jabłkami ale ten przepis mnie przekonuje i chyba czas go wypróbować :)
pauluna 26.08.2010 15:49
ale smakowite
marzencia2007 24.08.2010 10:21
ooo nie jadłam nigdy placków ziemniaczanych z jabłkami ale chciala bym skosztowac ;)
izoldaaa6 10.08.2010 22:29
ziemniak +jabłko ciekawa koncepcja
plocia 07.08.2010 08:35
Placki miałam wczoraj, ale te to wypróbuję na pewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat