Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-selerowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
seler korzeniowy 250 g
seler naciowy 2 łodygi
jajko 3 średnie
mąka pszenna ile zabierze
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
śmietana gęsta

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-selerowe

Selera korzeniowego obrać, umyć i drobno utrzeć. Łodygi selera naciowego obrać z włókien i drobniutko posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na miazgę, albo razem z utartym selerem korzeniowym oraz siekanym naciowym zmiksować na mus.
Wbić jajka, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać tyle mąki, aby placki nie rozpadły się w czasie smażenia.
Na średnio rozgrzany olej kłaść łyżką porcję masy ziemniaczanej i smażyć z obu stron na rumiano.
Gotowe placki osączyć na papierowych ręcznikach i podawać z kwaśną gęstą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.02.2017 08:06
Smakowite placuszki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak