Placki ziemniaczano-jabłkowe z matiasem norweskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • obranych ziemniaków

    500 g
  • cebuli

    1 sztuka
  • selera

    50 g
  • jajek

    2 sztuki
  • dymki posiekanej wraz ze szczypiorem

    1 sztuka
  • majeranku Prymat

    1 łyżka
  • mąki

    1/4 szklanki
  • olej do smażenia

    - -
  • gęstej kwaśnej śmietany

    250 g
  • startego chrzanu

    2 łyżki
  • filetów z matiasa norweskiego

    250 g
  • posiekanego szczypiorku

    1 sztuka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • jabłko

    1 zielone, obrane i skropione soki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę, jabłka i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną odcisnąć, dodać cebulę, jabłko, seler, jajka, dymkę i majeranek. Całość doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem, a następnie dodać mąkę i wymieszać. Na rozgrzanym oleju usmażyć placki na złoty kolor, po czym wstawić do piekarnika, aby nie wystygły.
Przygotować sos, mieszając śmietanę z tartym chrzanem i doprawiając do smaku.

Placki i filety z matiasa ułożyć na talerzach, udekorować sosem chrzanowym i posypać siekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (77)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa36 04.09.2012 07:42
super
EWI 29.03.2012 09:48
no no ciekawe
Ewa/kalapurtka 26.01.2012 23:45
pycha
Ewa/kalapurtka 26.01.2012 23:45
pycha
zuzanna_z 23.01.2012 13:24
smacznie wygląda
hafija 17.01.2012 14:13
ciekawy zestaw
artur7 15.01.2012 19:00
nigdy nie jadłem
artur7 28.12.2011 20:45
fajne
ziutula 23.11.2011 08:32
do wypróbowania...dla mnie to inna wersja pulki ze śledziem...
bbeeaa 18.11.2011 09:44
spróbuję na pewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat