Placki ziemniaczano-cukiniowe z warzywami

Placki ziemniaczano-cukiniowe z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Te chrupiące placuszki to świetny pomysł na smakowite i sycące danie obiadowe. Smakują zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dodatek śmietany lub jogurtu naturalnego spowoduje, że będą smakować jeszcze lepiej.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • ziemniaki

    5 sztuk
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • żółty ser

    1 garść
  • mąka

    4 łyżki
  • sól morska

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    0.5 litra

Dodatkowo:

  • jogurt gęsty

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę oraz cukinię obrać, opłukać a następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Dodać obraną i startą na tarce tym razem na (średnich oczkach) cebulę oraz ząbki czosnku.
Do masy dodać przyprawy, jajko oraz opłukaną,osuszoną i posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszać i na koniec dodać starty na tarce (grube oczka) żółty ser. Do całości dodać mąkę wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej , nakładać porcje ciasta formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Bożena Matuszczyk
Sól i pieprz dodajemy do smaku. Cukinia 1 mała lub 1/2 większej. Mąki dodajemy według uznania to zależy od konsystencji naszej masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat