Placki ziemniaczano-cukiniowe z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Te chrupiące placuszki to świetny pomysł na smakowite i sycące danie obiadowe. Smakują zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dodatek śmietany lub jogurtu naturalnego spowoduje, że będą smakować jeszcze lepiej.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • ziemniaki

    5 sztuk
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • żółty ser

    1 garść
  • mąka

    4 łyżki
  • sól morska

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

    0.5 litra

Dodatkowo:

  • jogurt gęsty

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewkę oraz cukinię obrać, opłukać a następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Dodać obraną i startą na tarce tym razem na (średnich oczkach) cebulę oraz ząbki czosnku.
Do masy dodać przyprawy, jajko oraz opłukaną,osuszoną i posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszać i na koniec dodać starty na tarce (grube oczka) żółty ser. Do całości dodać mąkę wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej , nakładać porcje ciasta formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Bożena Matuszczyk
Sól i pieprz dodajemy do smaku. Cukinia 1 mała lub 1/2 większej. Mąki dodajemy według uznania to zależy od konsystencji naszej masy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:42
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat