Placki ziemniaczane z woka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • jajko

    2 szt
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku.

Następnie obieram cebulę i drobno kroję a następnie smażę na rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam.

Na patelni typu WOK wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto.

Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 09.01.2017 13:18
ale bym zjadła placków
Olga_SK 09.01.2017 13:17
Ciekawy pomysł z użyciem woka :)
Futka 09.01.2017 12:19
Przepyszne placuszki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat