Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na placki ziemniaczane

  • ziemniaki

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mąka

    2 łyżki (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Składniki na sos z rukoli i orzechów

  • rukola

    60 g
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • orzechy włoskie

    15 g

Dodatkowo

  • łosoś wędzony

    150 g
  • jajka przepiórcze

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
W rondelku doprowadzamy lekko osoloną wodę do wrzenia. Dodajemy liście rukoli i blanszujemy ok. 30 sekund. Następnie odcedzamy i umieszczamy na chwilę w wodzie z kostkami lodu. Rukolę odsączamy z wody i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i posiekane orzechy włoskie. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pierzem i gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy na jednolity sos. Odstawiamy.

Przygotowanie placków:
Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy powstały sok. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Możemy dodać do ziemniaków też trochę mąki. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy z obu stron niewielkie placuszki (ok. 1 łyżki masy ziemniaczanej na sztukę) na złoty kolor.

Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i jak przestygną delikatnie obieramy ze skorupki. Jajka przecinamy na pół.

Na półmisku układamy placki ziemniaczane, na placki kładziemy kawałki wędzonego łososia. Na łososia układamy połówkę lub 2 połówki jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monikaT83 10.02.2016 12:54
Ekskluzywnie podane placuszki ziemniaczane!
Wafelek2601 10.02.2016 08:31
Przepysznie tutaj
jagoda5913 10.02.2016 00:12
pięknie się prezentują
dollce 09.02.2016 23:44
ciekawe połączenie
Bernadeta1 09.02.2016 18:56
pysznie się prezentują
wyattearp 09.02.2016 18:20
poproszę porcję
gerard.sz 09.02.2016 17:28
Trzeba będzie wypróbować.
Barbara13 09.02.2016 17:05
Rewelacyjne,nie można się takim oprzeć :)
Adamorek 09.02.2016 17:04
Wspaniałe, może na Wielkanoc zrobię.
Marta Ryżek-Kalkowska 09.02.2016 16:49
Są przepiękne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat