Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z warzywnym farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
podsmażona mała cebulka
Farsz:
polędwica wieprzowa 300 g
papryka czerwona pół
pomidor
żółta papryka pół
zielona papryka (świeża) pół
fasolka szparagowa garść
cukier łyżeczka
sól
czarny pieprz
chili szczypta
przecier pomidorowy szklanka
tymianek 2 szczypty
olej do smażenia
fasola 0,5 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z warzywnym farszem

Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zlewamy z nich sok i łączymy z pozostałymi składnikami. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Przekładamy do miski z ciastem na placki.

Przygotowywanie farszu rozpoczynamy od obgotowania fasoli, (którą pokroilismy w 2 cm kawałki) w lekko osolonej wodzie. Miękką ale jędrna fasolkę odsączamy z wody. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Fasolkę odsączamy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy pokrojone w małe kawałki mięso. Gdy już lekko się przyrumieni wsypujemy wszystkie warzywa i smażymy razem 5 minut. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy: cukier,chili i pieprz z solą do smaku. Dusimy farsz jeszcze 10-15 minut bez przykrywania pokrywką.

W tym czasie smażymy placki wielkości całej patelni ( użyłam patelni 20 cm). Placek przekładamy na talerz i nakładamy na niego porcje farszu. Składamy na pół i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 23.09.2012 12:30
ale pyszny obaidek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak