Doradca Smaku logoandPrymat logo
PROMOCJA! -10% na ulubione przyprawy z kodem DS10. SPRAWDŹ

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Z MASCARPONE

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 2 kg
cebula duża
ząbek czosnku 2
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól
Papryka ostra mielona Prymat
majeranek
oregano
mąka
jajko

Sos

pieczarki 1 kg
serek mascarpone 250 g
woda około 650 ml
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
cebula 4 średnie
masło łyżka
bazylia 5 listków
natka pietruszki 1/4 pęczka
mleko 1/2 szklanki
mąka 4 łyżki
tymianek
sól i pieprz
oregano szczypta

Dodatkowo

natka pietruszki 1/4 pęczka
bazylia 10 listków

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Z MASCARPONE

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Natkę pietruszki miksuję, łączę z ziemniakami. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany).
Pieczarki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Zalewam wodą, wkładam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, posiekane zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 minut. Mąkę miksuję z mlekiem, dodaję odrobinę sosu, miksuję ponownie. Całość wlewam do garnka. Mascarpone hartuję z wywarem pieczarkowym, miksuję, wlewam do sosu. Gotuję, aż zgęstnieje. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Placki polewam sosem, obficie posypuję posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tobi1989 26.06.2017 12:19
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak