PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Z MASCARPONE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebula

    duża
  • ząbek czosnku

    2
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sól

  • papryka ostra mielona

  • majeranek

  • oregano

  • mąka

  • jajko

Sos

  • pieczarki

    1 kg
  • serek mascarpone

    250 g
  • woda

    około 650 ml
  • ziele angielskie

    3
  • liść laurowy

    2
  • cebula

    4 średnie
  • masło

    łyżka
  • bazylia

    5 listków
  • natka pietruszki

    1/4 pęczka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    4 łyżki
  • tymianek

  • sól i pieprz

  • oregano

    szczypta

Dodatkowo

  • natka pietruszki

    1/4 pęczka
  • bazylia

    10 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Natkę pietruszki miksuję, łączę z ziemniakami. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany).
Pieczarki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Zalewam wodą, wkładam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, posiekane zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 minut. Mąkę miksuję z mlekiem, dodaję odrobinę sosu, miksuję ponownie. Całość wlewam do garnka. Mascarpone hartuję z wywarem pieczarkowym, miksuję, wlewam do sosu. Gotuję, aż zgęstnieje. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Placki polewam sosem, obficie posypuję posiekaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tobi1989 26.06.2017 12:19
Fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat