Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Placki
-
ziemniaki
2 kg -
cebula
duża -
ząbek czosnku
2 -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
sól
-
papryka ostra mielona
-
majeranek
-
oregano
-
mąka
-
jajko
Sos
-
pieczarki
1 kg -
serek mascarpone
250 g -
woda
około 650 ml -
ziele angielskie
3 -
liść laurowy
2 -
cebula
4 średnie -
masło
łyżka -
bazylia
5 listków -
natka pietruszki
1/4 pęczka -
mleko
1/2 szklanki -
mąka
4 łyżki -
tymianek
-
sól i pieprz
-
oregano
szczypta
Dodatkowo
-
natka pietruszki
1/4 pęczka -
bazylia
10 listków
Sposób przygotowania
Pieczarki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Zalewam wodą, wkładam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, posiekane zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 minut. Mąkę miksuję z mlekiem, dodaję odrobinę sosu, miksuję ponownie. Całość wlewam do garnka. Mascarpone hartuję z wywarem pieczarkowym, miksuję, wlewam do sosu. Gotuję, aż zgęstnieje. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Placki polewam sosem, obficie posypuję posiekaną zieleniną.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się