placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    20 dag
  • opieńki

    20 dag
  • czosnek

    3 zabki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztiki
  • cebula

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1/2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • woda

    1,5 szklanki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • mąka

    1 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto
grzyby oszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, wyjmujemy na patelnię, podlewamy wodą, poduszamy do miękkości. Następnie dodajemy kostkę rosołową, oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy ziele i liść, wszystko doprawiamy do smaku. Mieszamy ze sobą mąkę i smietanę, możemy dodać odrobinę wody, Dodajemy do sosu ciagle mieszając.
Krok 2 - placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto
Placki:

10 sztuk ziemniaki średnie
2 sztuki jajko
4 łyżki mąka
do smaku Sól
do smaku pieprz
do smażenia olej
1 łyżka śmietana



Ziemniaki obieramy, płuczemy oraz ścieramy na tarce na jej najmniejszych oczkach. Dodajemy wymienione skladniki :mąka, smietana, sól, pieprz. DOkaldnie wszystko mieszamy.
Krok 3 - placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomoca łyżki formujemy na patleni placki i pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor.
Krok 4 - placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto
polewamy placki ciepłym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwi 09.10.2013 16:35
Danie na czasie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat