Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
5 sztuk -
żółty ser
200 g -
mąka
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Placki ziemniaczane z serem
- 5 ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 100 g serka śmietankowego
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Ser żółty także zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków. Wymieszać i połączyć z mąką oraz jajkiem. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy i smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe układać na ręczniku papierowym, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Placki ułożyć na talerzu i podawać z serkiem śmietankowym.
Komentarze (3)