Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 sztuk
  • żółty ser

    200 g
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
- 5 ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 100 g serka śmietankowego
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Ser żółty także zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków. Wymieszać i połączyć z mąką oraz jajkiem. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy i smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Gotowe układać na ręczniku papierowym, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Placki ułożyć na talerzu i podawać z serkiem śmietankowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 13.01.2014 08:24
placki takie są dobre
Janina 08.01.2014 21:04
Ciekawy przepis;)
Magula 05.01.2014 00:10
Przepis wygląda kusząco, szkoda że bez zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat