Placki ziemniaczane z rzodkiewką

Placki ziemniaczane z rzodkiewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jajko

    1 szt
  • majonez

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placki ziemniaczane z rzodkiewką

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane z rzodkiewką foto
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach, osączyć z wody, włożyć do miski.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z rzodkiewką foto
Dodać posiekany szczypiorek i startą na tarce umytą rzodkiewkę.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z rzodkiewką foto
Wbić jajko, dodać majonez i mąkę. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z rzodkiewką foto
Wszystkie przygotowane składniki razem dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z rzodkiewką foto
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

ilka01 26.06.2017 12:34
pyszności......:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat