Placki ziemniaczane ( z piekarnika ) z sosem kurkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki ziemniaczane

  • ziemniaki

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3-4 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1-2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka

Sos kurkowy

  • kurki

    200 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.

Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, łyżkę mąki oraz vete i pieprz.

Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt placków.

Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200oC i pieczemy ok. 30 min. Gdy pieczemy równocześnie 2 blaszki, po połowie czasu zamieniamy je piętrami.


Sos kurkowy

Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Po kilku minutach dodajemy oczyszczone kurki i podsmażamy ok. 7 – 10 min. W międzyczasie solimy.

Zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykrywką przez ok 3 – 5 min. W międzyczasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 05.07.2014 08:52
ciekawie pomyślane
migotka28 04.07.2014 22:26
pyszne danie
pajbek 04.07.2014 18:16
To lubię :-)
noninka77 04.07.2014 18:07
Pyszności tu widzę :-)
V_kuchareczka 04.07.2014 17:54
ciekawy przepis
Marta1986 04.07.2014 17:14
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat