Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane ( z piekarnika ) z sosem kurkowym
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajko, łyżkę mąki oraz vete i pieprz.
Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt placków.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200oC i pieczemy ok. 30 min. Gdy pieczemy równocześnie 2 blaszki, po połowie czasu zamieniamy je piętrami.
Sos kurkowy
Na rozgrzanej oliwie z oliwek lekko podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po kilku minutach dodajemy oczyszczone kurki i podsmażamy ok. 7 – 10 min. W międzyczasie solimy.
Zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu, pod przykrywką przez ok 3 – 5 min. W międzyczasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.