Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną, DS XXI odc. 23
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną wyszły smaczne? Oto kilka wskazówek:
1. Dobierz odpowiednie, mączyste ziemniaki. To zagwarantuje ich chrupkość.
2. Po starciu ziemniaków, odlej wodę. Skrobię zostaw na dnie i dodaj do masy.
3. Dodaj cebulę - placki nie będą mdłe, a ziemniaki nie ściemnieją.
4. Mąki dodaj niewiele, inaczej wyjdą ciężkie.
5. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu.
6. Nie kładź zbyt wiele ciasta na patelnię - chyba, że lubisz grube placki.
7. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
8. Podawaj z plasterkiem oscypka i kleksem żurawiny Smak zaraz po usmażeniu.
Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną - krok po kroku:
Do dużej miski ścieramy na małych oczkach tarki obrane ziemniaki i cebulę. Odciskamy je z nadmiaru wody. Do masy dodajemy jajko, mąkę i łączymy. Doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat, solą, Pieprzem czosnkowym mielonym Prymat i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Porcję ciasta przekładamy na patelnie. Na usmażonej stronie placka kładziemy cienki plaster oscypka, aby się lekko roztopił. Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy z Żurawiną klasyczną Smak i posiekanym szczypiorkiem.