Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Placki ziemniaczane są bardzo popularne i jest to jedno z ulubionych dań. Lubię eksperymentować, więc dodałam do ciasta ziemniaczanego świeże pokrzywy i marchewkę. Placki były pyszne.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    70 dag
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • młoda pokrzywa

    4 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • śmietana gęsta

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.3 łyżeczki
  • olej do smażenia

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sposób przygotowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami foto
Ziemniaki i marchew obrać.

Szczypior z cebuli i pokrzywy umyć, osuszyć, posiekać.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami foto
Ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, osączyć na sicie.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami foto
Przełożyć do miski, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, posiekaną cebulę, szczypior, pokrzywy, obie mąki, jajko i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami foto
Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor, usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat