Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z kurkumą i pepperoni
KROK 1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami oraz mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek kurkumy* i pokrojoną drobno paprykę pepperoni**.
* Świeża kurkuma bardzo silnie barwi, dlatego najlepiej obierać i ścierać ją w rękawiczkach.
** Jeśli papryka jest "piekielnie" ostra, lepiej dodać mniej :)
KROK 2. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany*, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru oleju.
* Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego.
Życzę smacznego! :)