Placki ziemniaczane z kurkumą i pepperoni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Placki ziemniaczane to moje ukochane smaki dzieciństwa, do których powracam z kulinarnym sentymentem, ale i wielkim apetytem :D Najbardziej lubię te złociste, o delikatnym środku i chrupką koronką na zewnątrz. Dzisiaj pikantna wersja placków z naturalnym kurkumowym shotem - na wzmocnienie organizmu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ziemniaki

    800 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • kurkuma

    3 cm
  • papryczka pepperoni czerwona

    1 sztuka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami oraz mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek kurkumy* i pokrojoną drobno paprykę pepperoni**.

* Świeża kurkuma bardzo silnie barwi, dlatego najlepiej obierać i ścierać ją w rękawiczkach.

** Jeśli papryka jest "piekielnie" ostra, lepiej dodać mniej :)

KROK 2. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany*, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru oleju.

* Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego.

Życzę smacznego! :)

Futka
Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat