Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 g (obrane)
  • cebula biała

    1 duża szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka

    2 szt.
  • kukurydza konserwowa

    1 mała puszka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • koperek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor.

* po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

11.05.2016 12:25
smaczne jedzonko

olkaaa

11.05.2016 11:01
ciekawa propozycja

gosia56

11.05.2016 08:06
super placki ;)

norweska20

10.05.2016 23:50
smakowicie zaserwowane

Iwusia

10.05.2016 22:39
placuszki są smaczne

Kuchenka

10.05.2016 21:41
wydają się idealnie chrupiące :)

krokus

10.05.2016 21:41
O prosze takich jeszcze nie jadłam

mirosława4

10.05.2016 21:10
bardzo dobre

ben-ka

10.05.2016 20:44
Jak ja dawno nie robiłam placków.......

IZABELA29

10.05.2016 18:00
lubie urozmaicone placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat