Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g (obrane)
cebula biała 1 duża szt.
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt.
kukurydza konserwowa 1 mała puszka
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
koperek 1 łyżeczka
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem

Kroki postępowania

1
Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
2
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
3
Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto
4
Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor.

* po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.05.2016 12:25
smaczne jedzonko
olkaaa 11.05.2016 11:01
ciekawa propozycja
gosia56 11.05.2016 08:06
super placki ;)
norweska20 10.05.2016 23:50
smakowicie zaserwowane
Iwusia 10.05.2016 22:39
placuszki są smaczne
Kuchenka 10.05.2016 21:41
wydają się idealnie chrupiące :)
krokus 10.05.2016 21:41
O prosze takich jeszcze nie jadłam
mirosława4 10.05.2016 21:10
bardzo dobre
ben-ka 10.05.2016 20:44
Jak ja dawno nie robiłam placków.......
IZABELA29 10.05.2016 18:00
lubie urozmaicone placuszki
RenataZ-et 10.05.2016 16:53
to coś dla mnie :)
Ewa Wojtaszko 10.05.2016 15:39
'ślinotok' :D
AZgotuj 10.05.2016 15:31
przepiękne złociste!Pyszne:)
Wafelek2601 10.05.2016 15:20
Bardzo dobre
Ola1984 10.05.2016 13:50
Pysznie wyglądają :)
bertpvd 10.05.2016 13:09
po takich zdjęciach natychmiast zgłodniałem :) super przepis
Aleksandra/Olcia 10.05.2016 13:06
mniam,a do tego jakiś dip jogurtowy ....pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak