Placki ziemniaczane z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dag
  • jabłka

    2-3
  • mleka

    4 łyżki
  • jajka

    3
  • mąki

    5 dag
  • rodzynki

    1 łyżka
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie. Odcedzić. Przepuścić przez maszynkę lub przecinać przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Wymieszać z puree, jabłkami, jajkami i mąką. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2-3 min. z każdej strony. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 12.01.2014 11:21
fajny pomysł
Angelika10 29.03.2013 00:39
fajne te placki
RenataZ-et 17.05.2012 11:27
ciekawe:)
Wafelek2601 06.01.2012 00:35
smaczne
szajba2 20.08.2011 10:49
może być
Marysia 01.08.2011 18:57
fajne
Barbara55 27.06.2011 16:46
można by spróbować
kielcok1 01.06.2011 15:46
mam na nie ochotę
Monika192 26.03.2011 12:54
ciekawy przepis
marchewka 22.02.2011 23:54
i ziemniaki i jabłka... ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat