PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Gulasz

  • cebula

    2-3 szt
  • papryka

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • filet z indyka

    500 g
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • olej do smażenia

  • bulion

    1-1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA foto
Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajka, płatki owsiane, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Krok 2 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA foto
Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA foto
Gulasz: Cebule obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię do cebuli. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli z papryką. Smażymy około 5-6 min. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa na patelni. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz obiema paprykami. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy stopniowo wodą lub bulionem. Dusimy około 20-30 min., co jakiś czas podlewając wodą, gdy zajdzie taka potrzeba.
Krok 4 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA foto
Placki podajemy z gulaszem z indyka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

17.06.2017 15:27
Dobre jedzonko podano

dodi

14.06.2017 12:36
mniam, mniam

Justi2401

14.06.2017 10:39
Pyszna i sycąca propozycja na obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat