Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym na bogato
Mięso wołowe myjemy i kroimy w kostkę (można kupić już pokrojone), obtaczamy w mące i podsmażamy 2-3 minuty na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy 2-3 szklankami wody, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę lub małe piórka i podsmażamy na patelni, następnie kroimy resztę warzyw w kostkę(papryki, cukinię, pieczarki)i dodajemy do cebuli. Podsmażamy wszystko 5-10 minut i po tym czasie dodajemy do naszego garnka z wołowiną. Dodajemy bulionetkę (opcjonalnie), paprykę mieloną słodką, ziele angielskie i liść laurowy, wyciskamy czosnek i dusimy pod przykryciem ok. godziny, aż mięso zrobi się idealnie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
PLACKI ZIEMNIACZANE
zwykle ścieram ziemniaki na dużych oczkach, dodaję mąki ziemniaczanej (czasami trochę tortowej), 2 jajka,sól, pieprz, majeranek i szczypiorek lub ścieram cebulę (1-2). Formuję małe kulki w ręce przy okazji wyciskając nadmiar wody i kładę na rozgrzaną patelnie (nie żałujcie oleju!) przyklepuje na patelni w placki i po usmażeniu odkładam na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Dodaję gulasz i podaję z łyżką gęstej śmietany.
Polecam wszystkim zakochanym dziewczynom! Mój chłopak umarł ze szczęścia :)