Placki ziemniaczane z gulaszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ZIEMNAIKI

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    kilka łyżek
  • cebula

    4 sztuki
  • sól

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • mięso wieprzowe np łopatka

    1/3 kg
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    kawałek
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • olej do smażenia

    kilka łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać starte na tarce o grubszych oczkach 2 cebule, sól i pieprz do smaku, jajko, odrobinę oleju oraz trochę mąki. Całość dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki.

Osobno umyć i pokroić drobno mięso. Posolić je, popieprzyć, dodać czosnek, trochę przyprawy do gulaszu i trochę przyprawy maggi. Pokropić olejem o odstawić minimum na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso obtoczyć w mące i podsmażyć w rondlu na oleju. Kiedy kawałeczki mięsa się zarumienią dodać trochę gorącej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową i dusić na małym ogniu.
W między czasie obrać warzywa, pokroić drobno - cebulę posiekać, pietruszkę i seler pokroić w paseczki lub kosteczkę a marchewkę w talarki. Dodać do mięsa i dusić do miękkości,
Na koniec doprawić jeszcze solą, pieprzem,papryką, przyprawą go gulaszu i maggi. W razie potrzeby zagęścić trochę mąką.

Gulasz podawać na gorących plackach. Można też złożyć placek na pół a gulaszu nalać do środka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babcia 05.11.2012 21:38
bardzo ciekawe..
babcia 05.11.2012 21:38
bardzo ciekawe..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat