Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj przygotowałam na obiad placki ziemniaczane z gulaszem z mięsa wieprzowego, czyli łopatki. Gulasz robi się bardzo szybko i bardzo prosto przynajmniej w moim wykonaniu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na placki ziemniaczane:

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa w płynie

    1 łyżka
  • mąka

    6 łyżek

Składniki na gulasz:

  • mięso wieprzowe

    800 gramów
  • oliwa

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie

    3 ziarna

Dodatkowo:

  • sos grzybowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki po obraniu, umyciu ścieramy na tarce o małych oczkach, razem z ziemniakami ścieramy obraną cebulę. Masę przekładamy na sitko, po częściowym odcieknięciu nadmiaru wody masę z powrotem wkładamy do miski.Do masy dodajemy jajko i przyprawy oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu,na dobrze rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placki (rozkładając masę na całej patelni).
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym o ile jest taka potrzeba. Na placki nakładamy porcję gulaszu i zwijamy wpół.

Gulasz:
Mięso po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu kroimy na kawałki. Kawałki mięsa mieszamy z oliwą i przyprawami a następnie odstawiamy na 30 minut. Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy przygotowane mięso i smażymy do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu ciepłą wodą. Gdy mięso jest miękkie dodajemy przygotowany według opisu na opakowaniu gotowy sos grzybowy, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 3-5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 14.06.2018 22:30
Dobre jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat