PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM Z WĘDZONEGO BOCZKU.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Cebula suszona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/4 szklanki
  • sól do smaku

Farsz

  • boczek wędzony

    200 gram
  • rosół

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1/5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM Z WĘDZONEGO BOCZKU. foto
Wędzony boczek zmielić w maszynce do mięsa dodać dwie łyżki rosołu,grubo mielony czarny pieprz,posiekaną natkę pietruszki i wymieszać farsz.
Krok 2 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM Z WĘDZONEGO BOCZKU. foto
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM Z WĘDZONEGO BOCZKU. foto
Do startych ziemniaków dodać jajko,śmietanę,mąkę pszenną i suszoną cebulę doprawić całość pieprzem i solą a następnie dokładnie wymieszać.
Krok 4 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM Z WĘDZONEGO BOCZKU. foto
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką cienkie placki na placki wyłożyć małe porcje farszu z wędzonego boczku i delikatnie go spłaszczyć teraz nałożyć na każdy placek drugą warstwę masy ziemniaczanej i smażyć na średnim ogniu przez 7-8 minut.
Krok 5 - PLACKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM Z WĘDZONEGO BOCZKU. foto
Gdy placki się dobrze zrumienią przewrócić je łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 11.03.2016 10:55
świetny pomysł
Aleksandra/Olcia 06.02.2015 14:45
robiłam podobne ze schabem i z mięsem mielonym,danie 2 w 1 pycha
dodi 06.02.2015 11:46
pysznosci, mniam
Michał2 06.02.2015 10:10
lubie takie niespodzianki w środku;)
Magula 06.02.2015 07:29
fajny pomysł, super
Franciszek 05.02.2015 23:05
Warto wypróbować
barbara11561 05.02.2015 21:54
bardzo ciekawe placuszki:)
Mira85 05.02.2015 21:40
Fajna odmiana
2milutka 05.02.2015 21:28
To musiało być pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat