Placki ziemniaczane z cikinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 dużych szt
  • cukinia

    1 szt
  • jajka

    1-2 szt
  • mąka

    3-4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć sok.Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobno.Jeżeli mają dużo wody,to odcisnąć.Cukinię i ziemniaki połączyć razem i wymieszać z jajkami.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Stopniowo dodawać mąkę i uważać,żeby ciasto nie było za gęste.Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placuszki.Smażyć z obu stron na rumiano.Podawać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 23.07.2013 09:14
też dodaję cukinii do placków
Grazyna0211 13.05.2013 14:42
pyszne danie
anemon 03.02.2013 13:09
Bardzo lubię tego typu placki.
Krystyna32 18.07.2012 16:41
super
Teresa19 30.12.2011 22:43
jadłam ,dobre
Mariusz10 12.11.2011 00:07
pyszne
Iwona51 01.11.2011 19:58
smaczne
kate.500 19.10.2011 10:35
smaczne super
Justa32 03.08.2011 20:09
tak też nie robiłam
ben-ka 30.04.2011 19:18
już taki przepis gdzieś widziałam:) ale sama nie robiłam - muszę spróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat