Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z ciecierzycą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 200 gram, ugotowanej
suszone pomidory 3/4 słoiczka
ser feta 150 gram
mąka 3 łyżki,z ciecierzycy
ziemniaki 1 kg
jajko 3 do spojenia
cebula 1 sztuka
natka pietruszki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z ciecierzycą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane umieszczamy na gęstym sitku, by pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z ciecierzycą foto
2
Odsączone ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w paseczki pomidory, ciecierzycę, natkę pietruszki, mąkę z ciecierzycy oraz jajko. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z ciecierzycą foto
3
Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość ponownie, delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z ciecierzycą foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
Krok 4 - Placki ziemniaczane z ciecierzycą foto
5
Uformowane smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Krok 5 - Placki ziemniaczane z ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:34
Bardzo dobre.
Pani Domu 30.12.2016 13:11
pysznie się prezentują
dodi 29.12.2016 15:22
apetycznie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak