Placki ziemniaczane, tzw. bliny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 litry (po starciu)
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajko

    2-3 szt
  • cebula

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ziemniaczane, tzw. bliny foto
Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta).
Krok 2 - Placki ziemniaczane, tzw. bliny foto
Konsystencja ciasta powinna być mniej więcej jak gęsta śmietana.
Krok 3 - Placki ziemniaczane, tzw. bliny foto
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.
MałaMi89
Placki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 18.08.2016 15:08
Pyszne, w rozdrabniaczu szybko sie mieli
MałaMi89 05.01.2016 23:02
Mi też pięty depczą ;) muszę tylko Męża nagonić do ścierania, bo robota się nie dorobiłam, a sama nie mam siłki :P
SzczyptaChili 05.01.2016 22:06
Ja też bym zjadła , chodzą z mną już długi czas a Ty jeszcze kusisz :)
dorota w 05.01.2016 19:59
aż ma się ochotę zjeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat