Placki ziemniaczane na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki/lub biała cebula
  • jajka

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • przyprawa gyros

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć i lekko odsączyć z nadmiaru soku. Paprykę oczyścić, rozdrobnić rozdrabniaczem do warzyw i połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, lub startą cebulę, przyprawić solą, papryką mieloną i pieprzem do smaku i dokładnie wyrobić masę. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką niewielkie placuszki, i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat