Placki ziemniaczane inaczej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placki ziemniaczane

  • ziemniaki

    80 dag
  • cebula

    1 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • mięso

  • schab

    4 plastry
  • kostka rosołowa

    0,5 kostki
  • sos

  • grzyby leśne

    4 szt
  • śmietana

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem, dokładnie wyrabiając masę na placki. Przyprawiamy. Smażymy na oleju.
Mięso:
Mięso rozbijamy, dusimy w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miękkie wyciągamy z wody.
Sos:
Na wodzie z mięsa robimy sos. Gotujemy grzyby (oczyszczone i pokrojone w kostkę), gdy miękkie, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.
Wykonanie:
placek ziemniaczany- kawałek mięsa-placek ziemniaczany- polewamy sosem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 13.06.2014 15:22
placki ziemniaczane robię rzadko, ale ten przepis mnie zachęcił do ich zrobienia
Ewelina1991 21.05.2014 16:04
pyszny obiadek
gosia56 18.01.2014 11:05
super placki
fotoviderek 18.01.2014 10:24
Fajny pomysł :)
Aleksandra/Olcia 04.10.2013 19:07
ale bym zjadła
caralajna 26.04.2013 07:41
pyszne placki
Marlenka.S 08.03.2013 20:10
uwielbiam placki ziemniaczane
magdziorka6 08.03.2013 19:17
proste i smaczne jedzonko
teresa18 05.03.2013 15:52
lubię placki a tak przyrządzonym trudno by się było oprzeć
Wiesława1 05.03.2013 14:25
Lubię placki ziemniaczane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat