Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
jajko 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna 2-3 łyzki (opcjonalnie)
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane

Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny, i tak jest najlepiej. W razie konieczności dodajemy tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć do garnka a następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną.
Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ).
Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota w 07.01.2016 22:19
Dawno nie robiłam, pyszne!
dollce 06.01.2016 22:13
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak