Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemiaczane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Pamiętaj, by do maszynki nie dodawać zbyt dużych kawałków ziemniaka.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemiaczane

Kroki postępowania

1
Obierz ziemniaki , umyj je i odstaw zanurzone w wodzie na 1 godzinkę. Odlej wodę . Przygotuj ziemniaki do zmiksowania ( jak ktoś woli na tarce).
Krok 1 - Placki ziemiaczane foto
2
Ja do tarcia ziemniaków używam urządzenie BOSCH-a , jest praktyczne i nie niszczy palców jak to na zwykłej tarce podczas tarcia. Zmiksowane ziemniaczki przerzucamy do miski. Obieramy cebulę.
Krok 2 - Placki ziemiaczane foto
3
Do całości wrzucamy drobno pokrojoną nie za dużą cebulę. Dodajemy jedno jajko, 2 łyżki mąki do mieszaniny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. U mnie się sypie to akurat na oko.
Krok 3 - Placki ziemiaczane foto
4
Wymieszany farsz kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem po 2 łyżki na placuszka. I smażymy z obu ston, by się przypiekły.
Krok 4 - Placki ziemiaczane foto
5
U mnie podaje się palcuszki ze śmietaną i mlekiem.

Smacznego!.
Krok 5 - Placki ziemiaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 28.07.2015 08:45
Pyszne placki
IwonaKa 24.06.2015 13:52
bardzo lubię placki ziemniaczane
Malgorzata549 09.06.2015 09:46
pyszności :)
Bernadeta 19.09.2014 11:22
pyszne-muszę zrobić
Ela15 23.08.2014 21:09
bardzo lubię
Bernadeta1 22.08.2014 22:38
chrupiące i pyszne placki
Maria 70 18.08.2014 21:28
Ale narobiłaś mi apetytu, ładnie wyglądają.Jutro sobie usmażę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak