Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z ziemniaków

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 szt
cebula 1 szt
mąka pszenna 1 szt
sól 1 szt
pieprz 1 szt
olej rzepakowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy. Połowę ścieramy na tarce do ziemniaków, a resztę na grubych oczkach.

Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, odlewamy nadmiar soku.

Dodajemy obraną i posiekaną w bardzo drobną kostkę cebulę, jajka, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/4 szklanki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Nakładamy łyżkę masy i smażymy mały placuszek z obu stron na rumiano.

Próbujemy i jeśli smak nam odpowiada, smażymy placki z pozostałej masy. W razie potrzeby doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem lub dodajemy trochę mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt płynna.

Ilość mąki zależy od tego, jak soczyste są ziemniaki i czy odlejecie nadmiar soku, czy też nie.

Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną i cukrem lub innymi dodatkami, które najbardziej lubimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.03.2014 00:19
dla mnie smaczne danie
Sroczka 03.03.2014 21:56
Pyszne te placki, zjadłabym.
eMMe 03.03.2014 21:24
Niby zwykłe placki, a takie dobre:)
Niki22 03.03.2014 21:00
już dawno nie jadłam :)
Mysiunia 03.03.2014 20:31
Pyszna klasyka, pięknie zaprezentowana :)
idealme 03.03.2014 20:26
rewelacyjne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak