Przepis i sposób przygotowania na: Placki z ziemniaków
Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, odlewamy nadmiar soku.
Dodajemy obraną i posiekaną w bardzo drobną kostkę cebulę, jajka, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/4 szklanki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Nakładamy łyżkę masy i smażymy mały placuszek z obu stron na rumiano.
Próbujemy i jeśli smak nam odpowiada, smażymy placki z pozostałej masy. W razie potrzeby doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem lub dodajemy trochę mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt płynna.
Ilość mąki zależy od tego, jak soczyste są ziemniaki i czy odlejecie nadmiar soku, czy też nie.
Placki ziemniaczane podajemy ze śmietaną i cukrem lub innymi dodatkami, które najbardziej lubimy.