Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z twarogiem na mące ryżowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

twaróg 250 g chudy
jajko 2 sztuki L
cukier trzcinowy 3 łyżeczki
mleko 3 łyżki
mąka ryżowa 3/4 szklanki
olej kokosowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z twarogiem na mące ryżowej

Twaróg przekładamy do miski i dokładnie go rozdrabniamy np. widelcem. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, cukier i mąkę, całość dokładnie mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy z obu stron na lekko złoto na małym ogniu (gdy placuszek będzie miał bardziej zwartą konsystencję jest to znak, że można go obrócić na drugą stronę). Ja podczas smażenia co jakiś czas ruszam patelnią, aby placuszki się nie przyklejały.

Placuszki podajemy np. oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.05.2017 17:56
pyszne placki
MagdalenaIC 30.04.2017 23:10
Dziękuję :D
Wiesława1 30.04.2017 15:22
Pyszna propozycja
dodi 30.04.2017 12:40
mniam, mniam
jagoda5913 30.04.2017 12:32
fajny pomysł
olkaaa 30.04.2017 11:53
ciekawa propozycja
mysza75 30.04.2017 10:15
jakie fajne placuszki
anka1988 30.04.2017 10:05
fajne placuszki
Wafelek2601 30.04.2017 09:56
Bardzo dobre
Róża1 30.04.2017 09:15
bardzo ciekawy pomysł !!!!!!!!!!
adelajda 30.04.2017 08:58
zabieram przepis do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak