Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki -
woda gazowana
1/2 szklanki -
sól
1/2 łyżeczki -
pieprz
do smaku -
cebula
1 mała sztuka -
ser żółty
kilka plastrów -
oliwa
1 łyżka -
oliwki zielone
50 gram -
kefir
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania placki z oliwkami i żółtym serem
Składniki na około 10 sztuk zależy od wielkości. Oliwki i cebulę rozdrobniłam w malakserze. Mąkę (można użyć razową) przesiałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, oliwę, przyprawy, oliwki i maślankę rozcieńczoną z wodą gazowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam z pomocą robota. Na rozgrzaną patelnię teflonową (bez użycia tłuszczu) nakładałam łyżką ciasto w kształcie placków. Piekłam do zrumienienia jednej strony, a po odwróceniu nałożyłam ser żółty. Piekłam drugą stronę do zrumienienia i nadtopienia sera pod przykryciem. Piszę że piekę, bo bez tłuszczu. Do ciasta nie dodawałam jajka, gdyż nie ma takiej potrzeby. Smacznego.
Komentarze (24)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (14)