Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki -
woda gazowana
1/2 szklanki -
sól
1/2 łyżeczki -
pieprz
do smaku -
cebula
1 mała sztuka -
ser żółty
kilka plastrów -
oliwa
1 łyżka -
oliwki zielone
50 gram -
kefir
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania placki z oliwkami i żółtym serem
Składniki na około 10 sztuk zależy od wielkości. Oliwki i cebulę rozdrobniłam w malakserze. Mąkę (można użyć razową) przesiałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, oliwę, przyprawy, oliwki i maślankę rozcieńczoną z wodą gazowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam z pomocą robota. Na rozgrzaną patelnię teflonową (bez użycia tłuszczu) nakładałam łyżką ciasto w kształcie placków. Piekłam do zrumienienia jednej strony, a po odwróceniu nałożyłam ser żółty. Piekłam drugą stronę do zrumienienia i nadtopienia sera pod przykryciem. Piszę że piekę, bo bez tłuszczu. Do ciasta nie dodawałam jajka, gdyż nie ma takiej potrzeby. Smacznego.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)