Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z kukurydzy konserwowej na słono

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Takie placuszki to doskonała propozycja na szybkie śniadanie oraz pożywną przekąskę, którą można też zabrać do szkoły lub pracy. Idealnie smakują na ciepło i zimno, w wersji solo, jak również z dowolnym sosem, jogurtem, czy z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Około 11 sztuk:

kukurydza konserwowa 1 puszka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 0.25 łyżeczki
pieprz 3 szczypty
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kukurydzy konserwowej na słono

Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i umieścić w misce. Dodać cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko, a następnie całość zblendować na jednolitą konsystencję. Powstałą masę doprawić do smaku solą z pieprzem. Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka na 1 placek). Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.06.2018 20:58
Super placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak