Placki z kaszy jaglanej z sałatką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lekka propozycja na kolację, czyli placki z kaszy jaglanej. Podane są z sałatką z roszponki z dodatkiem oliwek i rzodkiewek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placki:

  • kasza jaglana

    100 gramów
  • mąka razowa

    3 duże łyż.
  • Kurkuma mielona Prymat

    2 małe łyż.
  • jajko

    1 szt.
  • woda

    3 duże łyż.
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło klarowane

    do smażenia
  • oliwa

    3 duże łyż.
  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

  • ser feta

    opcjonalnie

Na sałatkę:

  • roszponka

    200 gramów
  • ogórek

    1 szt.
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • oliwki czarne

    2 duże łyż.
  • oliwki zielone

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i ostudzoną przełożyć do miski. Dodać jajko, mąkę, wodę, sól i kurkumę – składniki zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placuszki na rumiany kolor z obydwu stron.

Placki podawać z sałatką. Do miski przełożyć umytą rukolę lub roszponkę, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewki, pokrojone w plasterki oliwki, polewając wszystko na koniec sosem greckim przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu. Opcjonalnie można dodać ser feta.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 12:37
Te placki to coś dla mnie, bo uwielbiam kaszę jaglaną i ciągle szukam nowych pomysłów na jej podanie.
Babeczka35 27.01.2019 18:34
Uwielbiam kaszę jaglaną. Takie placuszki są pyszne :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 11:15
Fajne na lekkie śniadanko, jak dla mnie pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat