Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z kalafiora z ziołami i curry

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalfior 1 szt.
jajko 2 szt.
mąka pszenna 4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
koperek 3 łyżki
kolendra siekana 2 łyżki
curry 1 płaska łyżka
mleko 4-6 łyżek
olej do smażenia
Kurkuma mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kalafiora z ziołami i curry

Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, ale uważając by się nie rozgotował.
Odcedzamy kalafiora, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
Dodajemy mąkę, jajka, posiekane zioła i przyprawy. Mieszamy i dodajemy stopniowo mleko, tak by powstało gęste ciasto.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem jogurtowo-miętowym, jogurtowo-czosnkowym lub innym.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 25.08.2013 14:47
nigdy takich nie jadłam
mufinka79 25.08.2013 10:36
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Ola1984 25.08.2013 10:17
Uwielbiam placki z kalafiora. Twoje wyglądają pięknie.
Habibi 25.08.2013 07:25
uwielbiam je :) robię podobne, ale czasami dokładam do masy jednego startego drobno ziemniaczka :)
Megg 24.08.2013 21:46
wspaniałe placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak