Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kalafiora i cukinii
Cebule obrać i zetrzeć do cukinii ( grube oczka),dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Kalafiora obrać z liści , podzielić na różyczki , wypłukać w osolonej wodzie, a następnie ugotować ( nie całkiem miękko ) tak aby kalafior nie był wodnity i rozgotowany.
Ugotowane różyczki kalafiora rozgnieśc lekko nie całkiem na miazgę tylko trochę grubiej widelcem i połączyć z startą cukinią.
Wbić jajko przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną,dodać poszatkowaną pietruszkę zieloną
Dodać mąkę , tyle mąki ile wejdzie aby masa była lekka i puszysta , a placki sie ładnie piekły i łatwo było je obracać.( wszystko zależy od tego jak ugotujemy kalafior i ile soku wyda cukinia).
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Placki smażyć na patelni , na rozgrzanym oleju.
Placki można podać z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.