Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z kalafiora i cukinii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1 szt,
cukinia 2 szt
cebula 1 szt,
jajko 1 szt,
ząbki czosnku 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
natka pietruszki 1 łyżka, poszatkowana,
mąka pszenna
olej do smażenia

dodatkowo;

jogurt grecki
śmietana 18 proc

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kalafiora i cukinii

Cukinie opłukać, jeżeli jest młodsza to nie obieramy , a jeżeli starsza to obrać,a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebule obrać i zetrzeć do cukinii ( grube oczka),dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Kalafiora obrać z liści , podzielić na różyczki , wypłukać w osolonej wodzie, a następnie ugotować ( nie całkiem miękko ) tak aby kalafior nie był wodnity i rozgotowany.

Ugotowane różyczki kalafiora rozgnieśc lekko nie całkiem na miazgę tylko trochę grubiej widelcem i połączyć z startą cukinią.

Wbić jajko przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną,dodać poszatkowaną pietruszkę zieloną

Dodać mąkę , tyle mąki ile wejdzie aby masa była lekka i puszysta , a placki sie ładnie piekły i łatwo było je obracać.( wszystko zależy od tego jak ugotujemy kalafior i ile soku wyda cukinia).

Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.

Placki smażyć na patelni , na rozgrzanym oleju.

Placki można podać z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.08.2017 00:56
Dobre placki.
anka1988 27.07.2017 17:22
robiłam i polecam
Ania321 26.07.2017 23:39
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak