Placki z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 sztuki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • olej do smażenia

    6 łyżek
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

2. Do miski dodajemy jajka, obie mąki, sól i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.

3. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładamy powstałą masę. Smażymy. Placki gotowe są, gdy z obu stron mają złoty kolor.

4. Wystudzone placki posypujemy cukrem pudrem.

Rada: Placki są smaczne na ciepło i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat