Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z gotowanych ziemniaków

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 200 g
mąka ziemniaczana 4-5 łyżek
mąka pszenna 1 szklanka do panierowania
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
gęsi tłuszcz 100 g
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z gotowanych ziemniaków

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej lekko wodzie .
Krok 1 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
2
Odlać wodę i ugnieść ziemniaki lub przepuścić przez praskę albo zmielić maszynką do mięsa.
Krok 2 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
3
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę
Krok 3 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
4
Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym i podsmażyć cebulę wraz z pokrojonym drobniutko czosnkiem , przyprawić przyprawą kucharek.
Krok 4 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
5
Cebulkę podsmażoną dodać do wystudzonych i ugniecionych ziemniaków, przyprawić pieprzem .
Krok 5 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
6
Dodać mąkę kartoflaną .
Krok 6 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
7
Wymieszać wszystko ,wyrobić gładką masę.
Krok 7 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
8
Formować placuszki i obtaczać w mące.
Krok 8 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
9
Smażyć na gęsim tłuszczu z obu stron na rumiano.
Krok 9 - Placki z gotowanych ziemniaków foto
10
Podawać zaraz po przygotowaniu ciepłe . Można polać ketchupem lub podawać z dowolnym ulubionym sosem.
Krok 10 - Placki z gotowanych ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sabik86 12.04.2016 13:21
Już wiem co zrobię jak mi zostaną ziemniaki z obiadu, pycha
Katrina.u 11.04.2016 10:37
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak