placki z gotowanych kartofli z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kartofle

    1,25 kg
  • mąka kartoflana

    40 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • rodzynki

    30 g
  • jajko

    4 szt
  • śmietana 18 proc

    130 ml
  • tuszcz do smazenia

  • wino białe deserowe

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kartofle obrac,ugotowac i zemlec.Oddzielic zółtka od białek.Rodzynki opłukac i namoczyc.Do masy kartoflanej dodac smietane,wino,zółtka i osaczone rodzynki.Ubic piane z białek i delikatnie polaczyc z masa kartoflana,przesypujac maka.Na goracym tluszczu smazyc placki z obu stron

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat