Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z fioletowych ziemniaków

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Fioletowe ziemniaki są słodsze od zwykłych, jednak nie tak słodkie, jak myślisz (bataty) ;) Robi je się w kilka chwil. Są chrupiące i niesamowicie aromatyczne.

Składniki:

fioletowe ziemniaki 750 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 1 sztuka
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z fioletowych ziemniaków

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, pozostawiamy na kwadrans, by puściły wodę. Odciskamy.

Cebulę, czosnek i natkę siekamy, dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak