Placki z dynią i mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser mascarpone

    125 g
  • miąższ z dyni startej na tarce

    2,5 szklanki
  • jajko

    3
  • mąka

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • olejek waniliowy

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski włożyć ser mascarpone. Dodać wiórki dyni. Wymieszać wszystko, aby ser się rozbił i nie było grudek, a całość dokładnie połączyła. Wbić jajka. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie na jednolitą konsystencję. Wlewać powoli mleko, cały czas mieszając, aby tworzyła się zwarta konsystencja. Dodać cukier. Wlać olejek waniliowy. Wymieszać do połączenia się składników. Rozgrzać olej na patelni. Kłaść 2 łyżki masy na jeden placek. Smażyć na średnim płomieniu z obu stron. Podawać solo, z golden syropem itp. lub świeżymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiek1 05.11.2011 10:46
Apetyczna propozycja:)
Emilia22 05.11.2011 10:07
aż ślinka cieknie...
iziona 05.11.2011 07:50
Wygląda wspaniale i pewnie tak smakują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat