Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Takie placuszki na pewno posmakują nie tylko miłośnikom dyni. Są przepyszne i świetnie się komponują z przeróżnymi sosami. Dodatek szczypiorku nadaje plackom niewielkiej ostrości oraz niepowtarzalnego charakteru. To doskonała jesienna propozycja na szybką przekąskę lub pełnowartościowy posiłek.

Składniki:

Około 15 sztuk:

miąższ z dyni 450 gramów
jajko 1 sztuka
mąka 0.5 szklanki
kefir 5 łyżek
suszony szczypiorek 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 3 szczypty

Ponadto:

tłuszcz do smażenia 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem

Dynię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a białko ubić na sztywną pianę.

Żółtko utrzeć do białości i następnie połączyć z mąką oraz jogurtem/kefirem.

Do mieszanki mączno-żółtkowej dodać dynię i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białka. Całość doprawić według smaku.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).

Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
(Najlepiej na niewielkim ogniu, aby dynia zrobiła się miękka.)

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami (np. ze śmietaną bądź dowolnym sosem) lub w wersji solo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:08
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak