Placki z cukinii z ziołami i serem feta

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Placki z cukinii z ziołami i serem feta

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser feta

    135 gramów
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • cebula

    0,5 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • cukinia

    400 gramów
  • jajko

    1 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte cukinie ścieram razem ze skórką na tarce jarzynowej, lekko solę i odstawiam na pół godziny. Następnie dokładnie odciskam sok i przekładam do miski.

Do cukinii dodaję pokruszony ser feta, bardzo drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam. Dodaję jajko, mąkę, posiekany szczypiorek, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku. Jeszcze raz dokładnie mieszam.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładę łyżką porcje ciasta. Placki smażę na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 17:44
Pyszne smakowite i proste .;)
majeczkamp 25.09.2014 10:50
wykorzystam ten przepis :)
barbara11561 14.03.2013 00:28
świetne placuszki
alaaa 03.12.2012 20:05
takie złociutkie,smacznie wyglądają
caralajna 20.11.2012 12:52
te placki mogłyby zostać moimi ulubionymi :)
anemon 29.06.2012 11:06
Spróbuj misiu, moim zdaniem feta bardzo "podkręca" smak tych placków.
misia53 28.06.2012 22:57
też czasem smażę ale spróbuję po twojemu z ciekawości . Bardzo lubię takie placuszki.
Grazyna0211 31.12.2011 16:36
pyszne i apetyczne
IZABELA29 10.11.2011 10:58
smacznie
anemon 10.11.2011 08:15
Moim zdaniem feta z cukinią dobrze smakuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat