Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii z serem halloumi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cukinia 650 g
szynka wędzona 100 g
ser halloumi 250 g
mąka 150 g
jajko 2 szt
koper świeży
olej do smażenia
rzodkiewka 1 pęczek
bób 250 g zblanszowanego
sól i pieprz

Dressing

mięta 1/2 pęczka
koper świeży 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
estragon 1/2 pęczka
sok z cytryny 1/2 szt
jogurt grecki 250 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii z serem halloumi

Umyłem cukinię, starłem na tarce o grubych oczkach, przełożyłem do miski, oprószyłem solą.
Odstawiłem na 15 minut, następnie odcisnąłem aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodałem szynkę porwaną na małe kawałki, halloumi startym na tarce o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem.
Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką. Smażyłem placki po 3-4 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Przełożyłem na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak