placki z cukinii z fetą wg Michael'a Symon'a

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie małe

    300 gram
  • feta

    100 gram
  • mięta świeża siekana

    2-3 łyżki
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajko

    1 średnie
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • szczypior

    garść
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wycisnąć dokładnie wodę. Można to zrobić przez czystą ściereczkę kuchenną. Bez dokładnego wyciśnięcia placki nie wyjdą dobre.
Koperek, miętę i gruby szczypior umyć, osuszyć i posiekać.
Do startej cukinii dodać pokruszoną fetę, jajko, koperek, mięte, startą skórkę z cytryny, rozgnieciony czosnek i zamieszać. Dodać mąkę i pieprz, zamieszać. Nie trzeba więcej dosalać.
Ciasto od razu za pomocą łyżki stołowej nakładać w formie placków na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć z obu stron, aż się przyrumienią.
Można serwować z jogurtem greckim.
Gotowe, smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 30.10.2013 10:03
z cukinii ale z ciekawymi dodatkami
Katarzyna59 28.10.2013 07:32
bardzo smaczne placuszki
alaaa 26.10.2013 20:22
wyglądają bardzo fajnie, zjadłoby się taki placuszek
anemon 26.10.2013 17:52
Robię placki z cukinii i fety, ale trochę inaczej niż Ty. Chętnie więc wypróbuję Twój przepis, bo mam jeszcze mały zapas cukinii w piwnicy.
Dorota37 26.10.2013 16:28
fajne placuszki
Krystyna32 26.10.2013 11:13
apetyczne !!!
Łucja 25.10.2013 13:57
uwielbiam placki z cukinii, a te zapowiadają się baaardzo smacznie :)
ONY_za_kare 25.10.2013 12:25
świetne placuszki!
Alex_M 24.10.2013 18:59
po składnikach i wyglądzie sądzę, że były pyszne :)
Mniam 24.10.2013 16:29
Bardzo apetycznie wyglądają. Muszę kiedyś takie zrobić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat