Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt,
cebula 1 szt,
ziemniaki 2 szt,
jajko 1 szt,
ser żółty 100 g,
boczek wędzony 150 g,
parowki drobiowe 3 szt. cienkie,
natka pietruszki kilka gałązek,
sól i pieprz do smaku,
Tymianek suszony Prymat odrobina
mąka pszenna ile sie zmieści,
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii z dodatkiem boczku wędzonego

Młode cukinie dokładnie umyć, osuszyć zetrzeć na tarce ( grube oczka ) razem ze skórą.

Ziemniaki i marchewkę obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Startą cukinie posolić i odstawić na 10 - 15 minut, po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody,dodać starte ziemniaki i marchewkę , jajko, obraną pokrojoną drobniutko cebule , drobno poszatkowaną natkę pietruszki, pokrojone w plasterki cienkie parówki z indyka oraz pokrojony w kostkę, podsmażony boczek wędzony.

Całość dobrze wymieszać.

Na sam koniec dodać stary żółty ser oraz mąkę według uznania ( w zależności od gęstości ciasta).

Doprawić do smaku pieprzem i solą a także odrobiną tymianku.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto nakładać na dobrze rozgrzany na patelni olej.

Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 11.08.2017 12:15
boczek na pewno podkreśla smak placuszków!
Bożena Matuszczyk 10.08.2017 06:30
Dziękuję;)
gusia1000 09.08.2017 18:55
Dobre placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak