Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii i ziemniaków

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta 3 szklanki (startej)
ziemniaki 1 szklanka (startych)
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4-5 łyżek
cebula 1/2 małej sztuki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii i ziemniaków

Obraną, żółtą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i odmierzam 3 szklanki. Podobnie ścieram ziemniaki i odmierzam 1 szklankę. Pozostawiam na 10 minut, po czym odciskam sok (żółta cukinia nie jest tak wodnista, jak zielona). Dodaję roztrzepane jajka, startą na tarce o małych oczkach cebulkę, sól i pieprz do smaku oraz mąkę (w razie potrzeby można dać jej więcej - to zależy od rodzaju cukinii), wszystko razem mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, nakładam masę i smażę placuszki z obu stron na złoty kolor (na niezbyt dużym płomieniu, aby w środku ładnie doszły i nie były surowe).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.09.2016 09:54
uwielbiam takie placuszki
Czyki 05.09.2016 19:22
Pysznie u ciebie:)
w mojej kuchni 05.09.2016 19:09
apetyczna potrawa z dobrym przepisem
Wiktoria29 05.09.2016 16:09
bardzo apetycznie wyglądają
Janina 05.09.2016 15:38
Smaczne placuszki;))
dodi 05.09.2016 15:08
pyszne placuchy
Futka 05.09.2016 14:11
Przepyszne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak