Placki z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Placki z cukinii są niskokalorycznym posiłkiem, przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo smaczne. Możemy je podawać z różnymi dodatkami, z jogurtem albo śmietaną. Zawsze smakują bardzo dobrze.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    400 g
  • jajko

    1 szt.
  • cebula

    0.5 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    4 duże łyż.
  • jogurt naturalny

    2 duże łyż.
  • olej rzepakowy do smażenia

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie odcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cebulą.
Startą cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, jogurt i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju nakładamy porcje ciasta, lekko spłaszczamy i smażymy placki.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 2 tygodnie temu
Zawsze są dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat