Placki z cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 kg
  • jaja

    3 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • słodka papryka

    1 łyżeczka
  • dymka ze szczypiorkiem

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • przyprawa uniwersalna

  • pieprz czarny

  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar płynu/soku. Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki, roztrzepane jajka i mąki. Doprawiamy do smaku słodką papryką, pieprzem i przyprawą. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju i kładziemy po łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy małe placuszki na średnim ogniu aż się zarumienią. Podajemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat