Placki z buraków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    6 sztuk średniej wielkości
  • jajko

    2 sztuki
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • orzechy laskowe

    1 garść
  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • cebula

    1/2 główki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cząber

    2 szczypty
  • olej kokosowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i ścieramy na tarce (połowę na dużych oczkach, połowę na małych).

Orzechy, płatki migdałowe i czosnek siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startych buraków.

Wbijamy jajka, wsypujemy cząber i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Smażymy na oleju kokosowym podobnie jak placki ziemniaczane.

Podajemy jako dodatek do obiadu lub na kanapce z dodatkiem ulubionego sosu i mixu sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat